Inductieladen voor auto’s: weer een stap dichterbij dankzij pilot in Florida

De elektrische auto opladen terwijl deze rijdt. Vanwege de potentieel enorme voordelen daarvan is ook de Amerikaanse staat Florida een proef gestart met dynamisch laden. Het Noorse, groene technologiebedrijf ENRX mag aan de slag met een testwegdek van ruim 1,5 kilometer lang. Het (snel)laadvermogen zal er reiken tot 200kW. Deze pilot voor inductieladen is één van de meest innovatieve tot dusver.

Inductieladen voor auto’s: de techniek bestaat al een tijdje. Maar het bereiken van voldoende efficiency, snelheid en daarmee rendement kent nog vele uitdagingen. Een vast inductief laadstation voor particulieren is dan ook nog lang geen ‘usual business’. Wat echter wél steeds sneller gaat, is de ontwikkeling van dynamisch inductieladen.

Kort en simpel gezegd houdt dit in dat elektrische vervoermiddelen tijdens het rijden kunnen opladen, op een daarvoor geschikt gemaakt wegdek. Na eerdere initiatieven elders op de wereld gaat ook in Florida, de Verenigde Staten dus, een proef hiermee van start. Daarmee is een investering gemoeid van 13,6 miljoen dollar, ofwel een kleine 12,5 miljoen euro. Florida heeft het Noorse bedrijf ENRX deze opdracht gegund.

Vierbaans wegdek voor dynamisch inductieladen

ENRX, nieuw sinds maart 2023, is ontstaan uit meerdere ondernemingen met tientallen jaren relevante ervaring. Het heeft niet alleen het bereiken van een duurzame toekomst als missie, maar vooral ook om die reis daarnaartoe te versnellen. Onder andere inductief opladen voor elektrisch vervoer en energieoverdracht via inductie maken wezenlijk onderdeel uit van hun doelstellingen. In dat kader gaan zij nu ook aan de slag in Amerika.

ENRX legt in Florida een rijbaan aan met een geïntegreerd inductielaadsysteem. Dat dynamische, draadloze laadwegdek zal ruim anderhalve kilometer lang zijn. De locatie is de nieuwe State Route 516, in de buurt van Orlando. Het laadvermogen reikt tot 200 kW.

Terwijl de auto’s en overige elektrische voertuigen in de test over deze vierbaans inductiebaan rijden, laden ze zoals gezegd ‘vanzelf’ op. ENRX werkt voor deze draadloze dynamische oplaadtechnologie samen met de Central Florida Expressway Authority (CFX) en ASPIRE Engineering Research Center, zo laat het Noorse bedrijf op zijn website weten.

Dankzij dynamisch inductieladen niet meer hoeven stoppen bij een laadstation

Het aankomende project gaat het beoogde doel testen van dynamisch EV laden: stroom leveren aan elektrische voertuigen zónder dat deze hoeven te stoppen bij een laadstation. Voor de benodigde draadloze energieoverdracht zijn elektrische spoelen in de inductieweg geïntegreerd. Daarbij stroomt de energie van deze spoelen naar een ontvangende spoel; deze bevindt zich aan de onderzijde van het voertuig. Deze energieoverdracht kan op een dergelijk dynamisch inductiewegdek veilig plaatsvinden, zelfs bij hoge snelheden.

Het grote voordeel van het niet hoeven stoppen om de elektrische auto op te laden, is evident. Automatisch opladen tijdens het rijden scheelt behoorlijk in tijd én het vergroot de actieradius. Een ander voordeel van dynamisch opladen is dat het de behoefte aan grote batterijcapaciteiten helpt te verminderen, zo benadrukt ENRX. De betreffende elektrische voertuigen kunnen daardoor volstaan met lichtere en goedkopere batterijpakketten. Verder zegt ENRX te kunnen laden met 200 kW, zelfs bij hoge aantallen kilometers per uur die horen bij een snelweg. Dat vermogen hoort met recht in de categorie ‘snelladen’.

State Route 516: al rijdend opladen van lichte én zware EV’s

Op zijn site stipt ENRX nog meer voordelen aan van het zelf ontwikkelde Next Generation Electric Roadway-systeem. Deze liggen onder meer op het vlak van interoperabiliteit. En in het kunnen onderscheiden van vermogensniveaus voor de diverse soorten voertuigen en batterijen. Ook bieden aanpassingsmogelijkheden in de luchtstroom tussen wegdek en voertuig, en combinatiemogelijkheden tussen dynamisch en statisch opladen, het nodige perspectief.

Het systeem is volgens ENRX onderhoudsvrij en geschikt voor alle toekomstige toepassingen. Onderdeel van het project is ook een testbaan van 80 meter lang. ASPIRE (Utah) is hiervoor verantwoordelijk en SAE International zal deze in gebruik nemen. SAE International ontwikkelt technische standaarden voor de transportindustrie. In deze context wil deze organisatie een wereldwijde standaard voor laadtechnologie ontwikkelen.

Niet alleen personenauto’s, maar ook zware elektrische bedrijfsvrachtwagens en middelzware bestelwagens gaan deel uitmaken van deze test op de State Route 516.

Op deze site vind je alle info over auto inductieladen.