EV inductieladen: duurzaam & groen

Is EV inductieladen duurzaam? Wireless charging biedt ook voordelen als het gaat om milieuvriendelijk rijden. De laadvriendelijke, draadloze methode om de auto batterij van groene stroom te voorzien, stimuleert direct en indirect automobilisten om elektrisch te rijden. Een ander voordeel van het gebruik van een inductielader is de Vehicle-to-grid (V2G) mogelijkheid.

Met V2G gaat stroom van het elektrische voertuig weer terug naar het elektriciteitsnet. Deze technologie maakt het daarnaast mogelijk om het moment van het leveren van stroom aan de EV vanuit het net, nauwkeurig te bepalen. Het voordeel van Vehicle-to-grid is dat de accu van een auto of ander elektrisch voertuig dienst kan doen als extra opslagcapaciteit. Vele autobatterijen bij elkaar kunnen zo fungeren als buffer om, waar en wanneer daar sprake van is, piekbelastingen op te vangen. In een intern netwerk van draadloze laadstations kan deze ‘reservestroom’ zelfs worden benut voor de elektrische auto waarvan bijvoorbeeld op dat moment de accu het snelst die energie nodig heeft.

Auto inductieladen duurzaam: terugleveren energie

Door bijvoorbeeld de personenauto duurzaam (draadloos) elektrisch op te laden en gebruik te maken van V2G, kan een particuliere EV-eigenaar een energie-abonnement afsluiten met korting dankzij het terugleveren van opgeslagen energie. Ook voor inductieladen is dit soort energieopslag mogelijk, aangezien het laden via de twee inductiespoelen, aan autozijde en grondzijde, twee richtingen uit kan. De stand van zaken in 2020 is helaas nog wel dat het overdrachtsverlies groot is: zo’n 20 tot 25 procent. Volg deze pagina voor meer actuele informatie over EV inductieladen en hoe duurzaam deze vorm van elektrisch laden is.