EV inductieladen kosten & baten

Wat kost inductieladen? En wat kost een inductielader? Het berekenen van de kosten en baten van auto inductieladen voor thuis gebeurt op basis van factoren zoals de investering in de inductielader met toebehorend materiaal, het installeren ervan, en de prijs van het inductieladen en de stroom zelf in combinatie met laadsnelheid en laadrendement. Daarnaast schetsen we in dit artikel een beeld van wat het aanleggen van een inductiewegdek kost om al rijdend de EV ‘magnetisch’ op te laden.

Een auto inductielader kopen voor thuis is de grootste investering. Zo’n inductielader voor de particulier is of wordt naar verwachting uiteindelijk minimaal zo goedkoop als een huidige laadpaal of ander laadstation voor privé installatie. De prijs van aanschaf van de huidige inductieladers voor EV komt voorlopig nog neer op grofweg 1500,- tot een kleine 2000,- euro. Zo’n systeem zoals van het merk Plugless, dat in Nederland overigens nog niet verkrijgbaar is maar wel in de Verenigde Staten en Canada, is in te bouwen in enkele modellen elektrische auto. Voorbeelden hiervan zijn de Tesla Model S en de BMW i3.

Auto inductieladen prijs

Een andere mogelijkheid is het kopen van een nieuwe elektrische auto met inductielader al aan boord, inclusief de benodigde onderdelen zoals een AC-DC omvormer. Fabrikanten zullen voor hun EV ook de inductielader als optie aanbieden. Dat gebeurt al door bijvoorbeeld BMW, met de 530e iPerformance. De CarPad, het gedeelte met spoel aan autozijde, kost zo’n 950,- euro. De GroundPad, het gedeelte met onder meer de grondspoel, kost 2.380,- euro. Totaal maakt dat derhalve een prijs van 3.330,- euro.

Inductieladen kosten en baten van een marktmodel

Ondertussen moet er voor personenauto’s en andere lichte elektrische voertuigen een marktmodel komen voor de verrekening van inductieladen. Aandachtspunten zijn onder meer een onderverdeling in de zogeheten CPO (Charge Point Operator) en MSP (Mobility Service Provider). Hierbij vindt een verrekening aan eerstgenoemde plaats op basis van starttarief en kWh-prijs, zoals ook al gebeurt bij de laadstations met kabel.

Overige kosten

Andere kosten voor de eigenaar van een EV die zijn auto thuis kabel- en stekkerloos wil kunnen opladen, zijn de volgende, deels gebruikelijke:

  • Aansluitkosten netaansluiting (eenmalig)
  • Reguliere transport- en leveringskosten netbeheerder (periodiek)
  • Aanlegkosten bekabeling
  • Eventuele verplichte omlegging bestaande kabels en leidingen
  • Aanleg inductieplaat (verzonken) in vloer
  • Aanvulling volgt

Kosten inductiewegdek en openbare inductieladers

De kosten van het aanleggen van een inductieweg is van een andere orde dan het installeren van een privé draadloos laadstation. Zo heeft TU Delft berekend dat hiermee in eerste instantie een bedrag van 300.000,- tot 500.000,- euro gemoeid is, per strekkende kilometer. Verder liggen de kosten van het aanleggen van een openbaar inductielaadstation voorlopig, zeker in de huidige ontwikkelingsfase, tot wel driemaal hoger dan het installeren van een openbaar laadstation met bekabeling.