Openbare laadstations draadloos

Inductieladen in de openbare ruimte? Een auto onderweg draadloos opladen, bij een openbaar laadstation voor inductie, wordt mogelijk realiteit. Namelijk mits het lukt om de infrastructuur aan te leggen van met name de ondergrondse netaansluiting, wellicht nog in connectie met een meterkast. Draadloos een EV opladen in de openbare ruimte heeft als voordeel een nette aanblik zonder kabels en stekkers op straat of bij de betreffende laadplaats. Ook het gemak van onderweg parkeren en laden zonder kabel is een grote pré.

Het aanleggen van openbare laadstations voor inductieladen heeft letterlijk en figuurlijk nog de nodige voeten in de aarde. Overal in Nederland (en daarbuiten) een inductiesysteem aanleggen voor onderweg EV laden, zal mogelijk kunnen bij de bestaande openbare laadstations, maar er zijn nog veel uitdagingen. Aangezien het laadsysteem zich dan vooral in de grond / verzonken in de grond bevindt, moeten ook de systemen zoals voor het netwerkbeheer en de fysieke meteropname ondergronds daarop aansluiten.

Openbare laadstations voor draadloos autoladen

Factoren zoals vocht en het gevaar van grondverzakking spelen hierbij een uitdagende rol, net als bijvoorbeeld de bereikbaarheid bij storingen. Vooralsnog kan een meterkast boven de grond (één meterkast voor meerdere inductielaadplaatsen) voor de netaansluiting daarbij een deel van de oplossing bieden, hoewel een partij als ElaadNL zich met pilots vooral blijft richten op een volledig ondergrondse aansluiting op het elektriciteitsnetwerk.

Een andere factor van inductieladen via vaste magnetische spoelen in het asfalt, is de beperking dat het verplaatsen van een dergelijk inductielaadpunt, mocht dit nodig zijn, niet of slechts veel lastiger kan. Ook voor de particulier thuis is overigens het plaatsen van een inductielader, per definitie op een vaste plek, wat dat betreft minder voordelig: de inductielader is, indien ooit eens nodig, veel minder makkelijk te verleggen.

Inductieladen en ruimtelijke ordening

Verder is het laden van elektrische voertuigen zonder kabels in de openbare ruimte een aanlokkelijke gedachte. Qua ruimtelijke ordening én gemak voor de bestuurder van de elektrische auto met inductielader. Het is aan onder meer netbeheerders, overheid en locatie- en wegbeheerders om openbaar inductieladen stap voor stap, ook in Nederland, tot dagelijkse realiteit te maken. Openbare laadstations draadloos maken, kan grotendeels parallel lopen aan de techniek van het inductieladen voor auto’s thuis of (vlak)bij huis.