Auto inductieladers | systemen

Dit zijn de bestaande systemen voor het kopen van een inductielader voor de auto thuis. Als consument een inductielader kopen voor de eigen parkeerplaats of garage kan mits de elektrische auto er geschikt voor is of wordt gemaakt. Een inductief laadsysteem bestaat in elk geval uit een magnetische spoel voor onder de EV, naast AC-DC omvormer en ontvanger, en een spoel die (eventueel verzonken) kan worden aangelegd op de oprit of in de garagevloer. Daarbij komen ook nog de netaansluiting, de aanlegkosten, aansluitapparatuur, het control panel en overig materiaal.

Plugless Power is een van de eerste merken met een product op de markt voor auto inductieladen. Plugless heeft op dit moment de snelste inductielader, met een continu laadvermogen tot maximaal 7,2kW. Het inductief laadsysteem is al beschikbaar voor de Tesla Model S, BMW i3, Nissan LEAF en Chevrolet Volt, op de Amerikaanse markt. Hoewel het systeem nog nieuw is, zijn er van Plugless al meerdere generaties inductieladers. Het gaat als gezegd om systemen met twee uitgelijnde magnetische spoelen. Daarbij stuurt de één via een luchtstrook de stroom naar de spoel van de elektrische auto, waarna de stroom via een ontvanger en omvormer zijn weg vervolgt naar de accu / batterij.

Ground pad en control panel

Het Plugless EV Charging System bestaat uit drie componenten: de voertuigadapter, de zogeheten ground pad en het control panel, ofwel het bedieningspaneel. Het opladen begint automatisch na het parkeren, dus zonder dat er een laadkabel en/of stekker voor nodig is. Het enige wat verder nodig is, is een stopcontact op netstroom vlakbij de inductielaadplek op de parkeerplaats, garagevloer of oprit. De elektrische installatie is eenvoudig en gebeurt in dezelfde opstelling als een standaard laadstation.

Inductieladen thuis en onderweg

Verder is Qualcomm Halo, van Qualcomm Technologies, Inc. (QTI), een draadloze technologie voor het opladen van elektrische voertuigen. Het bedrijf richt zich op zowel het opladen van EV’s die geparkeerd staan (Wireless Electric Vehicle Charging – WEVC) als op het laden tijdens het rijden, op een rijbaan of – ultimo – de snelweg (Dynamic Electric Vehicle Charging – DEVC). De inductielaadsystemen van Qualcomm worden, vooral vanuit Nieuw-Zeeland, volop verder ontwikkeld, uitgebreid en getest. Een voorbeeld is de test met aangepaste Renault Kangoos op de 100 meter lange FABRIC-testbaan met eigen stroomvoorziening, in Versailles vlakbij Parijs. De Qualcomm Halo-technologie wordt ontworpen met inachtneming van een essentiële factor: interoperabiliteit.

Meer auto inductielader systemen

Ook Bosch GmbH werkt aan een inductielaadsysteem. Van de automerken zelf is BMW een voorloper als het gaat om het aanbieden van een systeem voor inductieladen, specifiek voor de plug-in hybrideversie van de 5 Serie. De 530e iPerformance is sinds 2018 leverbaar met een inductiegrondplaat en laadsysteem aan autozijde. Zie ook: Merken elektrische auto met inductielader.