Inductieladen van een auto werkt als volgt. Hoe werkt een inductielader voor thuis? Of op een vaste parkeerplek in bijvoorbeeld de garage, op de oprit of onder de carport? Het gaat om draadloos opladen van een elektrische auto: Wireless Charging van een EV. Dus om het magnetisch laden van de accu / batterij; zonder kabels, stekker of snoer, onder meer voor privé gebruik. Op dezelfde wijze werkt statisch inductieladen van EV’s zoals een taxi, kleine bus of kleine bedrijfswagen.
Het belangrijkste kenmerk van inductief laden is het volgende. De stroom voor de accu gaat niet door een kabel, maar wordt opgewekt en getransporteerd via een magnetisch veld. Om dit mogelijk te maken, zijn er twee magnetische spoelen nodig. Eén in de elektrische auto en één als onderdeel van het oplaadpunt. Bij het draadloos acculaden ontvangt het elektrisch voertuig wisselstroom (AC). Deze energie wordt in de auto omgezet naar gelijkstroom (DC). Hoe dit gaat, leggen we hier verder uit.
Draadloos oplaadstation
Het laadsysteem van het draadloze oplaadstation bestaat voor een wezenlijk deel uit een laadplaat. Idealiter ligt deze laadplaat, waarin de ene magnetische spoel zit verwerkt, verzonken in de grond. Bij een losse auto inductielader voor thuis kan deze plaat of spoel ook óp het vloeroppervlak komen te liggen. De andere magnetische spoel, die van de elektrische auto, bevindt zich normaliter aan de onderzijde van het voertuig. Parkeer de auto zodanig boven de inductieplaat dat beide inductiespoelen zich vrijwel op dezelfde plek bevinden. Zo creëren beide spoelen het magnetische veld, bestemd voor het opladen van de accu.
Bij inductietechniek voor de elektrische auto is de afstand tussen beide spoelen vooralsnog ongeveer 10 tot 20 centimeter. Er is dus géén fysiek contact tussen de platen. De grondspoel van de inductielader is verbonden aan het energienetwerk en levert de stroom. Om precies te zijn: wisselstroom (Alternate Current). Spanningsverschillen tussen de magneetspoelen zorgen ervoor dat de stroom / energie wordt overgedragen. De spoel in de elektrisch aangedreven auto doet daarbij dienst als transformator. Deze spoel, in de Electric Vehicle, is aangesloten op het laadsysteem en de batterij.
Automerken
De wisselstroom (AC) uit het elektriciteitsnet (frequentie Nederland: 50Hz) komt via het basisstation bij de magnetische spoel van de auto. Deze zorgt voor de energieoverdracht; mede aan de hand van een omvormer die de 50Hz frequentie uit het stroomnet omzet naar een hogere frequentie. De accu van de auto heeft voeding nodig met gelijkstroom. Daarom zet de elektronica in het voertuig de wisselspanning uit de stroombron, het grondstation, eerst om naar gelijkspanning.
Auto inductieladen: hoe werkt het
De spoel in de elektrische auto kan standaard ingebouwd zijn in de fabriek. Steeds meer automerken ontwikkelen deze toepassing voor één of meerdere van hun EV modellen. Zo maken zij deze auto’s geschikt voor inductieladen. Daarnaast is het mogelijk om zelf, achteraf, een EV zonder draadloze laadmogelijkheid om te bouwen. Dit maakt het voertuig geschikt voor het gebruik van de nieuwe, stekkerloze inductietechniek. Een los EV inductiepakket is al op de markt, en de mogelijkheden om zoiets te kopen nemen gaandeweg verder toe.
Hoe plaats je de auto goed boven de inductieplaat?
De elektrische auto goed neerzetten boven de inductieplaat zorgt ervoor dat beide magnetische spoelen voldoende ‘lijnen’. Hierdoor kunnen ze connectie maken. Dit is noodzakelijk om het draadloos laden van de accu te starten. Technische hulpmiddelen zoals een smartphone app en/of parkeerhulp sensor met indicatielampje maken dit eenvoudig. Zoals bij EV’s met een ingebouwd inductief laadsysteem. Bovendien zijn bij veel systemen de afmetingen van de ene laadspoel groter dan de andere. Dit verbetert en versnelt automatisch de ‘trefkans’. Vervolgens zorgt een bluetooth verbinding tussen auto en inductielader voor de onderlinge communicatie. Hiermee kan het draadloos laden beginnen – elektrisch laden zonder laadkabels, zonder stekker en zonder laadpaal. Zie: Draadloos laden parkeerhulp.