Inductielader telefoon

Met een inductielader kun je de telefoon draadloos opladen. De telefoon moet wel geschikt zijn voor inductieladen. Opladen met inductie gebeurt normaliter met de universele Qi technologie. Om te laden met een inductielader leg je je mobiele telefoon op een basisstation. Dit is via een kabel met het stroomnetwerk verbonden. Voor het laden zelf heb je bij een inductielader géén kabel nodig. De telefoon opladen met een inductielader biedt gemak, omdat je je iPhone, Samsung of andere Qi smartphone alleen maar op het basisplateau of oplaadmat hoeft te leggen. Inpluggen van de kabel met een stekkertje en mogelijk een adapter is bij draadloos laden van de mobiele telefoon niet nodig. Een inductielader voor de telefoon kopen? Een inductielader voor de iPhone, Samsung of andere smartphone / GSM? Vind hier de best geteste inductieladers.

Als de smartphone geschikt is voor een inductielader, begint het laden (wireless charging) automatisch; direct nadat je je telefoon erop hebt gelegd. Inductief laden van de telefoon komt neer op het opladen via een magnetisch veld. Dit werkt als volgt. Als eerste sluit je het basisstation aan op het elektriciteitsnet. Meestal is dat gewoon het stopcontact thuis. Het basisstation, in de vorm van een plateau of oplaadmat, zendt de stroom uit. Deze wordt via het elektromagnetisch veld getransporteerd naar de ontvanger: de mobiele telefoon die op dit plateau / laadmat ligt. Zowel de lader als de telefoon, mits deze geschikt is voor inductieladen, heeft voor het draadloos opladen een spoel met metaaldraden.

Zo werkt draadloos opladen telefoon

De beide laadspoelen moeten dicht bij elkaar komen te liggen. Meestal met een maximale afstand van enkele millimeters. Ofwel: de telefoon moet goed op de inductieplaat liggen. Op de inductielader staat daarvoor soms een herkenningsteken, zodat je de mobiele telefoon makkelijk op de juiste plek neerlegt. Bij de nieuwste telefoon inductieladers mag de tussenliggende afstand net iets groter zijn. Dit is vaak het geval bij resonant wireless charging. Dat type inductielader levert wel een iets grotere kans op energieverlies en langzamer laden.

Bij inductieladen geeft de telefoon een signaal naar het draadloze laadstation. Dit zet ten eerste het inductief opladen in gang. Ten tweede bepaalt dit de snelheid van laden. Deze neemt, afhankelijk van de inductielader en het telefoonmodel, mogelijk iets af zodra de batterij helemaal vol raakt. Ook tussentijds stuurt de ontvanger signalen uit naar de lader, om ononderbroken te blijven opladen. Nadat de accu helemaal vol is, stopt het draadloos laden met de inductielader automatisch.

Snelladen van je telefoon met een inductielader

De nieuwste inductieladers voor de telefoon zijn er voor toestellen tot 15 Watt aan vermogen. Hoe snel een inductielader de telefoon oplaadt, hangt af van het type telefoon en lader. Hoe dan ook komt de laadsnelheid van de nieuwste draadloze telefoonopladers steeds dichterbij die van een ‘traditionele’ oplader met snoer. Zelfs de functie van snelladen is bij een inductielader voor de telefoon al mogelijk. Kijk bij het kopen van zo’n lader bij de bijbehorende eigenschappen daarom ook op zijn minst naar de aanwezigheid van deze functionaliteit. Daarbij is het eveneens van belang dat óók de mobiele telefoon geschikt is voor draadloos snelladen.

Voordelen inductieladen telefoon

Het draadloos opladen van je mobiele telefoon is enerzijds gemakkelijk: je legt je mobieltje op de lader en méér hoef je niet te doen. Daarnaast kun je je kabeltje niet meer kwijtraken, vergeten of stuk zien gaan: inductief laden gaat immers zónder snoer en stekker. Een ander voordeel is dat je het opladen vanzelf ook tussendoor doet. Tijdens het werk bijvoorbeeld, wanneer je de telefoon neerlegt naast je laptop of pc. Je hoeft van het opladen minder bewust een ‘moment’ te maken en dat betekent ook dat je niet of nauwelijks meer met een leeggeraakte batterij zult komen te zitten.

Qi technologie voor inductieladen telefoons

Qi is wereldwijd een standaard voor draadloos opladen, opgesteld door het Wireless Power Consortium (WPC). ‘Chee’ of ‘chi’ is zoals je ‘Qi’ uitspreekt. Deze standaard wordt voor smartphones gebruikt, maar ook voor het opladen van andere, kleinere elektronische apparaten met 5 tot 15 watt aan vermogen. Het gebruik van een inductielader voor de telefoon is veilig en bedrijven kunnen hun product aanmelden bij het Wireless Power Consortium. Er zijn inmiddels honderden verschillende modellen smartphones die bij het WPC (succesvol) zijn aangemeld voor een Qi-certificatie. Zowel telefoons van Apple iPhone als Android: Samsung, LG, Nexus en Huawei onder andere. Het belangrijkste doel van het Qi protocol is compatibiliteit, zodat inductieladers uitwisselbaar zijn voor (o.a.) mobiele telefoons van uiteenlopende merken en fabrikanten, in principe in alle landen van de wereld. Bovendien is een officieel Qi apparaat, zoals een inductielader voor de telefoon, uitgebreid getest op veiligheid.

Inductielader en telefoon modellen

Anno 2023 zijn steeds meer telefoons geschikt voor een inductielader. Denk aan deze modellen van Samsung: vanaf de Galaxy S6. Aan de modellen Apple iPhone: vanaf de iPhone 8. En aan de nieuwere Android smartphones van Nexus, LG, Xiaomi, Sony en Huawei.

Samsung draadloos laden

Geschikt voor draadloos laden: alle modellen vanaf de Samsung Galaxy S6 uit de series Galaxy S, Galaxy Note, Galaxy Z Flip en Galaxy Z Fold. Let op: de smartphones uit de A-serie zijn niet geschikt voor inductieladen. Dit houdt in dat deze Samsung smartphone modellen draadloos kunnen opladen:

Samsung smartphones geschikt voor draadloos opladen
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 Edge+
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 Edge
Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8+
Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10e
Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy S10 5G
Samsung Galaxy S10 Lite
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20+
Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 Enterprise Edition
Samsung Galaxy S21
Samsung Galaxy S21 FE 5G
Samsung Galaxy S21 FE 5G Enterprise Edition
Samsung Galaxy S21+
Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Enterprise Edition
Samsung Galaxy S22
Samsung Galaxy S22 5G
Samsung Galaxy S22+
Samsung Galaxy S22+ 5G
Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Samsung Galaxy S22 Enterprise Edition
Samsung Galaxy S23
Samsung Galaxy S23+
Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Enterprise Edition
Samsung Galaxy S23 Ultra Enterprise Edition
Samsung Galaxy Z Fold 1
Samsung Galaxy Z Fold 2
Samsung Galaxy Z Fold 3
Samsung Galaxy Z Fold 4
Samsung Galaxy Z Fold 4 Enterprise Edition
Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Flip 5G
Samsung Galaxy Z Flip 3
Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsung Galaxy Z Flip Enterprise Edition
Samsung Galaxy Note

Apple draadloos laden

Geschikt voor draadloos laden: alle modellen vanaf de iPhone 8. Dit houdt in dat deze Apple smartphone modellen draadloos kunnen opladen.

Apple smartphones / iPhones geschikt voor draadloos opladen
iPhone 8
iPhone 8 Plus
iPhone X
iPhone XS
iPhone XS Max
iPhone XR
iPhone SE (2e generatie)
iPhone SE (3e generatie)
iPhone 11 Pro
iPhone 11 Pro Max
iPhone 11
iPhone 12 Pro
iPhone 12 Pro Max
iPhone 12
iPhone 12 mini
iPhone 13 Pro
iPhone 13 Pro Max
iPhone 13
iPhone 13 mini
iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro Max
iPhone 14
iPhone 14 Plus

Huawei draadloos laden

Geschikt voor draadloos laden: alle modellen vanaf de 20-serie. Dit houdt in dat deze Huawei smartphone modellen draadloos kunnen opladen.

Huawei smartphones geschikt voor draadloos opladen
Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 RS
Huawei Mate 20 RS Porsche Design
Huawei Mate RS
Huawei Mate RS Porsche Design
Huawei Mate 30 RS
Huawei Mate 30 Pro
Huawei Mate 30
Huawei P30 Pro
Huawei P40 Pro
Huawei P40 Pro+

Sony draadloos laden

Geschikt voor draadloos laden: deze Sony smartphone modellen kunnen inductieladen.

Sony smartphones geschikt voor draadloos opladen
Sony Xperia 1
Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2 Premium
Sony Xperia XZ3
Sony Xperia Z3V
Sony Xperia Z4V
Sony Xperia 5 IV

Nokia draadloos laden

Geschikt voor draadloos laden: deze Nokia smartphone modellen kunnen inductieladen.

Nokia smartphones geschikt voor draadloos opladen
Nokia Lumia 928
Nokia Lumia 920
Nokia Lumia 1520
Nokia Lumia Icon
Nokia Lumia 930
Nokia Lumia 830
Nokia Lumia 735
Nokia 6
Nokia 8 Sirocco
Nokia 9 PureView
Nokia XR20

LG draadloos laden

Geschikt voor draadloos laden: deze LG smartphone modellen kunnen inductieladen.

LG smartphones geschikt voor draadloos opladen
LG G2
LG G3
LG G6
LG G6+
LG G7
LG G7 ThinQ
LG G8s
LG G8 ThinQ
LG G8X ThinQ
LG Lucid 2
LG Lucid 3
LG Optimus F5
LG Optimus G Pro
LG Optimus It L-05E
LG Spectrum 2
LG Vu 2
LG Vu 3
LG V30
LG V30+
LG V30S ThinQ
LG V35 ThinQ
LG V40 ThinQ
LG V50 ThinQ
LG V60 ThinQ
LG Velvet
LG Velvet Dual Screen
LG Wing

Inductielader telefoon kopen? Houd deze pagina in de gaten voor de beste inductieladers voor de mobiele telefoon in 2023!