Welke auto’s kunnen inductieladen?

Welke merken elektrische auto’s hebben één of meerdere EV modellen die geschikt zijn voor draadloos laden? De volgende merken hebben al een auto die inductief kan laden, dus zonder laadkabels en zonder stekker. De meeste autofabrikanten testen al met inductieladen. Daarbij kan het EV-deel van de inductielader standaard zijn ingebouwd, of het elektrische voertuig is er op voorbereid. Het merk biedt dan voor zijn model EV een losse inductielader voor thuis als stekkerloze laadmogelijkheid aan. BMW, Mitsubishi en Nissan zijn voorbeelden van automerken die anno 2020 al een elektrisch model hebben met een ingebouwd draadloos laadsysteem.

De primeur was voor BMW. Het Duitse merk bracht in 2018 de allereerste auto op de markt die geschikt is voor draadloos opladen. De 530e iPerformance plug-in-hybride is klaar voor inductieladen met behulp van een los aan te schaffen laadsysteem: een inductiegrondplaat. Thuis inductieladen met een grondstation is voor particulieren daarmee al binnen handbereik, in moederland Duitsland, maar nu of binnenkort ook in onder andere Nederland. Het ingebouwde systeem voor ondersteuning van Wireless Charging krijgt navolging bij andere elektrische BMW-modellen zoals de i3 en i8, de hybride varianten 330e, 740e, X5e en de in 2022 te verschijnen Sono Sion die kan laden op zonne-energie.


Het inductielaadsysteem voor de hoogspanningsaccu is in de Plug-in Hybride volledig geïntegreerd. De Ground Plate Module (GPM) van BMW, simpelweg de GroundPad genoemd, kan worden geïnstalleerd in de garage of bijvoorbeeld op de oprit en/of onder de carport. BMW Wireless Charging bestaat behalve de GroundPad ook uit een inductielaadstation en een CarPad voor de montage onder de auto. Het totaalbedrag voor beide delen komt neer op 3330,- euro. Zie ook: Kosten inductieladen.

Meer merken en EV modellen met inductielader

Mitsubishi is eveneens een voorloper van het toepassen van een inductief laadsysteem op een elektrische auto. Hetzelfde geldt in meer of mindere mate voor in elk geval de automerken Audi, Chevrolet (Volt), Kia, Mercedes, Nissan, Volvo, Tesla en Toyota. Ondertussen werken steeds meer merken (OEM’s) aan e-modellen en plug-in hybride auto’s met magnetische spoel en bijbehorende techniek, benodigd voor inductieladen.

Inductielader inbouwen

Er zijn ook draadloze thuisopladers voor de elektrische auto op de markt uit de fabrieken van Bosch (in de Verenigde Staten) en Mercedes-Benz, maar vooral van Plugless Power, een Amerikaans bedrijf. Mits de Electric Vehicle ervoor geschikt is, kan de EV met een draadloos thuislaadstation en, waar nog van toepassing, in te bouwen adapter / laadapparatuur stekker- en snoerloos opladen. Het systeem van Plugless bijvoorbeeld is te gebruiken in de Nissan Leaf, de Chevrolet Volt en de Tesla S modellen.